Hogyan válasszunk sonkát?

Ha még sosem kóstolt eredeti spanyol sonkát, eljöt az ideje, hogy kipróbálja. Íze semmi más sonkához nem hasonlítható!

Szobahőmérsékleten, hajszálvékonyra szeletelve, egy igazán varázslatos, szinte titokzatos csemege, melyben a könnyed diós-vajas ízvilág tökéletes harmóniát alkot a selymes textúrával, s olvad szét az ember nyelvén.

A világ legfinomabb sonkája

Sonkáink egytől-egyig kizárólag Spanyolországból származnak. Csak Spanyolországban találhatóak meg a tipikus ibériai fekete malacok, az egyedi klíma, a hatalmas tölgy erdők és a sok évszézados tapasztalat, melyek lehetővé teszik ennek az egyedülálló ínyenc élelmiszernek az előállítását! 

Ami a spanyol sonkákat igazán különlegessé teszi az az, hogy évszázadok óta ugyan azzal a technológiával készítik. Nem főzik, nem sütik, nem pörkölik, vagy füstölik. Csak egyszerűen bepácolják tengeri sóval, majd felakasztják száritani 1-4 évre, függően, a sonka méretétől, illetve, hogy milyen ízvilágot szánnak neki.

Hagyományos szabadon tartás

Az egészséges ibériai malacok kondában nőnek fel, a sűrű spanyol tölgy erdők makkjával és bogyóval táplálkoznak, és alapvetően boldog állatok. Ez pedig ízükben is megmutatkozik.

Tény, hogy az intenzív ipari állattenyésztés sokkal olcsóbb húsárakat jelent. Ám félretéve bármiféle érzelmi faktort, a gyári sonkáknak nincs sem ízük, sem hitelességük...

Szerencsére Spanyolországban a tradicionális módszereket továbbra is nagy tisztelet övezi, s kézműves sonkakészítők felügyelik az előállítás minden lépését. Így a sonkák kóstolása közben nyugodtan hátradőlhet annak tudatában, hogy ezzel Ön is a részévé vállhat annak a hagyománynak, mely hűen őrzi az ember, a természet és az étel közti finom egyensúlyt.

A spanyol sonka egészséges!

Egy pillanat. Ami ennyire mennyeien finom, lehet egyátalán egészséges? De még menniyre! Köszönhetően az ibériai malac különleges DNS-ének és szigorúan makkokból álló étrendjének, a "bellota" (makkon nevelt) elnevezésű sonkák zsírja közel 55% olajsavat tartalmaz. Ez ugyan az a vegyület, mely az olivaolajat minden más olajnál egészségesebbé tesz, s melynek hivatalos elnevezése, az "egyszeresen telíetlen zsírsav"

A spanyol bellota sonka kis mennyiségben való fogyasztása, csökkenti a vérkoleszterin (LDL) szintet, és növelheti a "jó" koleszerin (HDL) mennyiségét az erekben. Továbbá: gazdag B1, B6, B12, E vitaminban és folsavban. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, mint kálcium, vas, cink, magnézium és foszfor.

A spanyol bellota sonka egy kalóradiétában is jól megfér: Egy 50 gramm körüli adag mindössze 150 kalóriát tartalmaz!

(források: Spanish Academy of Gastronomy, L.Ortega, Fatty acid compositions of selected varieties of Spanish dry ham related to their nutritional implications (Fernandez, Ordonez, Cambero, Santos, Pin, de la Hoz; Departamento de Nutricion, Bromatologıa y Tecnologıa de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Universidad Complutense de Madrid), Wikipedia, jamoncom, about.com)

 

Mit jelentenek a sonkák spanyol elnevezései? Melyik a legjobb?

A spanyol sonkáknak három fő típusa van.

A legolcsóbb spanyol sonkát ‘jamón serrano’-nak hívják. Ezt átlagos, takarmánynövényeken nevelt, fehér sertésekbőlból készítik és 1 évig érlelik. Meleg, lágy ízvilág jellemzi.

A következő, a 'jamón ibérico'. Ezt olyan fekete ibériai sertésekből készíti, amiket hagyományos takarmányon nevelnek fel, ám íze sokkal intenzívebb, mint a Serrano sonkáé. Az érlelés ideje a sonka méretétől függően egy, vagy több év.

Mindközül a legjobb a 'jamón ibérico de bellota'.  Szabadon, a sűrű spanyol tölgyerdők makkján tartott ibériai sertésből készül. Erős, komplex ízvilág jellemzi; fantasztikus, márványos hús, és nem mellesleg a legdrágább sonkafajta Spanyolországban, sőt az egész világon.

Tipp: Ha ön egy igazi gourmet, és szereti az erőteljes ízeket, szerezzen be egy bellota sonkát. Ám ha először még megkostólná, mielőtt még elkötelezné magát a vásárlás mellett, kóstolja meg szeletelt bellota sonkáinkat. Ha a lágyabb ízeket kedveli, próbáljon ki egy ibéricot. Ha pedig olcsó, de kellemes spanyol sonkát szeretne, a serranot javasoljuk.

Tipp: A sonka olyan, mint ajó bor, vagy a jó sajt - minél tovább érlelik, annál különlegesebb az íze (és annál drágább is). Ezt mi is kiemelten fontosnak tartjuk, így minden sonkánk mellett megtalálják annak érlelési idejét is.

És még egy tipp: Ha nincs otthon sonkaállványa, válasszon olyan sonkát webshopunkból, amelyik mellé állvány is jár, vagy szerezzen be egyet különl. A sonkaszeletelés állvány nélkül nem egyszerű, és nem is túl szórakoztató.

Hány adagot ad ki egy sonka?

Általában 50-100 gramm számít normális adagnak, és kényelmes mennyiségnek.

Azaz egy nagyméretű sonka kb. 20-50 tányérnyi hajszálvékony csodát tesz ki, egy kisebb méretű sonka pedig nagyjából 10-20 adagot.

Onnantól, hogy levágta az első szeleteket sonkájáról, az állványon tartva, nagyjából 1 hónapig fogyasztható. Ne csomagolja vissza, és ne hűtse. További tanácsokért nézze meg ajándék DVD-nket, vagy írjon nekünk a joshandguy@hamlovers.hu címre. További infomrációkat talál még GYIK oldalunkon is!